Lezen voor kinderen: waarom dit zo belangrijk is!    

Wist je dat lezen en voorgelezen worden hartstikke gezond is? Dit geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen. In dit digitale tijdperk waarbij we steeds vaker bezig zijn met onze smartphone, tablet en I-pad schuilt het gevaar dat er minder ‘gewone’ boeken gelezen worden. Dit is jammer en ook niet nodig, want boeken lezen heeft zo veel voordelen! Hieronder lees je de belangrijkste.

Ontspanning

Op de eerste plaats werkt lezen vooral erg ontspannend. Het geeft je kind een kijkje in een compleet andere wereld. Spannend, avontuurlijk, vrolijk en vol fantasie. Boeken lezen stimuleert de verbeeldingskracht en dat zorgt ervoor dat je kind helemaal weg kan dromen bij een verhaal.

Spraak-taalontwikkeling

Ontspanning is niet het enige voordeel van lezen. Zo heeft het ook een grote positieve invloed op de taal-en spraakontwikkeling. En dat begint al vroeg. Kinderen die vanaf de geboorte regelmatig worden voorgelezen blijken als ze vier jaar oud zijn een grotere woordenschat te hebben dan kinderen die niet of nauwelijks zijn voorgelezen. Ze leren er zelf ook beter door praten omdat ze veel vaker de woorden en klanken horen. Door voorgelezen te worden leren kinderen tevens veel op het gebied van grammatica en zinsbouw. Hier heeft je kind zijn hele leven profijt van!

Sociale ontwikkeling

Door te lezen krijgt het kind inzicht in de verschillende karakters van de personen in het boek. De een is verdrietig, terwijl de andere zich misschien weer schuldig of gelukkig voelt. Je kind ontdekt meerdere emoties en leert zich beter in te leven in verschillende personages. Dit heeft een positief effect op de sociale ontwikkeling en het omgaan met anderen.

Ga (voor)lezen!

Je kunt op elke leeftijd starten met voorlezen. De meeste kinderen vinden het fantastisch om samen naar de bibliotheek te gaan en hun eigen boekjes uit te mogen zoeken.  Door voor te lezen en een beetje mee te lezen maken kleuters kennis met ‘geschreven tekst’. Hij of zij leert een aantal letters van het alfabet en kent misschien al wat korte geschreven woordjes.

In groep 3 gaat uw kind echt stappen maken met zelf lezen. Eerst leert hij of zij de losse woorden en later volgen de eerste zinnetjes. Ook nu blijft voorlezen belangrijk!

Naarmate uw kind ouder wordt gaat het de leesvaardigheden steeds verder ontwikkelen. Nu komt ‘begrijpend lezen’ aan bod; kinderen leren om écht te begrijpen wat er is geschreven en waar een verhaal precies over gaat.

Het lezen van boeken verrijkt de wereld van je kind. Daarnaast zijn er voor elke leeftijd en elk leesniveau leuke boeken te leen in de (school)bibliotheek. Lezen opent een deurtje naar een andere wereld, het stimuleert de fantasie en daarnaast is het fantastisch voor zowel de taal- als de sociale ontwikkeling van je kind. Dit is belangrijk en handig op de basisschool!

Aan de slag dus en op naar de bieb!